Väkivalta

 

"Älä tapa"
       Kymmenen käskyn viides käsky, 5. Moos. 5:17

"Teille on opetettu: 'Silmä silmästä, hammas hampaasta.' Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin"
       Jeesus Kristus, Matt. 5:38-39


Väkivallan syitä

Väkivalta on suuri ongelma nykymaailmassa. Väkivaltaisuuteen löytyy monia syitä. Hyvinvointivaltiossa, kuten Suomi, syyt ovat erilaisia, kuin kehitysmaissa ja maissa, joissa on paljon katulapsia, prostituutiota ja maalla taloudellisia ongelmia. Suomessa väkivaltaisuuteen liittyy usein alkoholi ja nykyään myös yhä enemmän huumeet.

Suomalainen perusluonne vaikuttaa myös siten, että täällä tapana ei ole ollut puhua ongelmista ja kateus ja katkeruus ovat suomalaisille ominaisia piirteitä. Tämän takia Suomessa on paljon mustasukkaisuusväkivaltaa, perheen hakkaamisia ja "viattomien" ihmisten pahoinpitelyitä. Etenkin tällaisissa tapauksissa alkoholi näyttelee isoa osaa.

Toisissa maissa syitä voi olla esim. huumevelat tai rankka elämä kadulla. Rasismi on kaikkialla maailmassa ongelma, joka ilmenee henkisenä, mutta myös fyysisenä väkivaltana. Euroopassa se on jokapäiväinen ilmiö.


Oikeutettu väkivalta?

Missä tapauksissa väkivalta on oikein? Se käsitys on ihmisillä erilainen. Joidenkin mielestä on oikein kurittaa lasta fyysisesti, jos tämä ei tottele, joidenkin mielestä se taas on ehdottomasti väärin. YK:n lastensuojelujärjestö, UNICEF, sanoo lapseen kohdistuvan väkivallan olevan väärin ja ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat kaikkien ihmisten välisen väkivallan. YK:ta pidetään yleisesti moraalin vartijana nykymaailmassa, ja se yrittää kitkeä epäoikeudenmukaisuuden maailmasta.

Raamatusta usein etsitään sääntöjä ja ohjeita ongelmiin. Raamatussa kerrotaan tappamisen olevan väärin. Kuitenkin esim. Jumala käskee tuhota Sodoman ja Gomorran ja sen ihmiset. Voidaan siis sanoa, että ihmisellä ei ole oikeutta päättää toisen päiviä eikä aiheuttaa kärsimystä läheisilleen, ainoastaan Jumalalla on. Eihän ihmisen kuolemasta sanota jonkun tehneen vääryyttä, jos kuolema on ollut luonnollinen, mutta se on ennenaikainen ja vääryys, jos kuolema on käynyt oman käden kautta tai toisen ihmisen toimesta.


Tietokonepelit

On täysin normaalia nykyään, että väkivalta näkyy kaikkialla. Tietokonepelit toimivat hyvänä esimerkkinä. Enää ei hätkähdetä sitä, että useissa peleissä ainoa tarkoitus on tappaa mahdollisimman paljon ihmisiä mahdollisimman raa'asti. Eli tässä suhteessa moraali on laskenut. Toisaalta ennen muinoin käytettiin väkivaltaa kurin pitämiseen, eikä sitä pidetty vääränä. Joten tässä asiassa moraali on "noussut".

Väkivaltaa on aina ollut, ja luultavasti tulee aina olemaankin, sillä ihmisen mieli on kieroutunut! Syyt ja tavat muuttuvat jatkuvasti, mutta ihminen pysyy samana.


KYSYMYKSET
  1. Miksi on väkivaltaa?
  2. Mikä on Suomessa suurin väkivallan aiheuttaja?
  3. Lisäävätkö väkivaltaiset tietokonepelit ihmisten väkivaltaisuutta? Perustele!
  4. Pohdi, onko oikeutettua väkivaltaa?
  5. Pohdi, onko itsemurha oikeutettu?


Teksti: Kaisa ja Anna-Mari
Kuvat: Elisa
Kuvien skannaus ja digitaalinen
käsittely: Timo Muola
Nettisivun teko: Timo Muola


TAKAISIN ETIIKKA-SIVULLE

TAKAISIN PÄÄSIVULLE